Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας

  Κάθε χρόνο η 21η Μαρτίου έχει ανακηρυχτεί από τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας (Food and Agricultural Organisation FAO) ως “Διεθνής Ημέρα των Δασών” ή “Παγκόσμια Ημέρας Δασοπονίας”. Η ημέρα φέτος, σύμφωνα με τον FAO, έχει ως θέμα την “Αποκατάσταση των Δασών: ο δρόμος προς την ανάκαμψη και την ευημερία”.

  Η αλήθεια δυστυχώς, είναι πως η αποκατάσταση των δασών και των δασικών οικοσυστημάτων έχει παραμεληθεί. Τα δάση μας παγκοσμίως μειώνονται κατά περίπου δέκα εκατομμύρια εκτάρια ετησίως, επηρεάζοντας δυσμενώς τόσο το ίδιο το οικοσύστημα και τη βιοποικιλότητα όσο και εμάς τους ίδιους τους ανθρώπους.

  Η παράνομη υλοτομία, η αποψίλωση των δασών, η υπερβόσκηση, οι πυρκαγιές και οι εκτεταμένες καλλιέργειες έχουν ως αποτέλεσμα την υποβάθμιση των δασικών οικοσυστημάτων, την αύξηση των εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου και τη στέρηση των φυσικών πόρων από την κοινωνία. Αυτή η καταστροφή θέτει σε κίνδυνο την υγεία του παγκόσμιου πληθυσμού, απειλεί τα φυτά και τα ζώα με εξαφάνιση και θέτει σε κίνδυνο τη διαβίωση των ανθρώπων που εξαρτώνται από τα δάση. Η αποκατάσταση των δασών μπορεί να βοηθήσει την ανάπτυξη της αγροδασοπονίας και των πράσινων πόλεων, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την παραγωγή πολύτιμων πρώτων υλών.

  Το σπίτι των δασών είναι και το σπίτι των ανθρώπων. Το μήνυμα είναι: υγιή δάση σημαίνει υγιείς άνθρωποι. Τα δάση είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την οικονομική ανάπτυξη της κοινωνίας, την προστασία της από φυσικές καταστροφές, την εξασφάλιση καθαρού νερού και τροφής, τη ρύθμιση του κλίματος, τη διατήρηση και την προστασία της βιοποικιλότητας αλλά και την ανθρώπινη υγεία και ευημερία. Η υγεία αλλά και η ίδια η ύπαρξη των ζώων, των ανθρώπων και του περιβάλλοντος είναι βαθιά αλληλένδετα. Η αποκατάσταση των δασών είναι ο δρόμος για μία καλύτερη ποιότητα διαβίωσης,  είναι ο συνδετικός κρίκος ανάμεσα στους ανθρώπους, τις κοινωνίες και τη βιοποικιλότητα.

  Σύμφωνα με τους ειδικούς είμαστε η τελευταία γενιά η οποία μπορεί να δράσει ώστε να αναστραφεί η αρνητική αυτή πορεία. Έχουμε χρέος να προστατέψουμε και να αποκαταστήσουμε τα οικοσυστήματα. Αυτό είναι και το πιο σημαντικό κληροδότημά μας προς τις επόμενες γενιές.

  Πρέπει να στραφούμε σε μία δασική πολιτική που έχει ως στόχο τη ανάπτυξη των δασικών οικοσυστημάτων και τη βελτίωση της αειφορικής τους διαχείρισης. Αυτό είναι μία παγκόσμια πρόκληση και πρέπει να μάθουμε από τα λάθη του παρελθόντος, να αξιολογήσουμε τους κινδύνους, να ακούσουμε τους επιστήμονες, να αφυπνίσουμε  τον κόσμο και να κατευθυνθούμε στην άσκηση μίας  διαφανούς πολιτικής που θα έχει ως στόχο την αποκατάσταση των δασών και τη διασφάλιση της ζωής. Οφείλουμε να δεσμευτούμε και να λάβουμε δράση. Κάθε δέντρο μετράει.

  Ο COVID-19 μας έχει μάθει πολλά πράγματα, πρωτίστως όμως μας έχει υπενθυμίσει πόσο σημαντική αλλά και εύθραυστη είναι η ζωή. Καλύτερη δασοπονία σημαίνει καλύτερο περιβάλλον, καλύτερη βιοποικιλότητα, καλύτερη οικονομία, καλύτερη ποιότητα ζωής, καλύτερος κόσμος.

 

Χρυσή Χ. Σαρβάνη

Υπεύθυνη Γραφείου Τύπου

Δασικών Θεμάτων Α.Δ.Μ-Θ.

gtypouforest@damt.gov.gr